Повеќе од 150 деца ги загубија животите во епидемија на сипаници во Зимбабве

Повеќе од 150 деца ги загубија животите во епидемија на сипаници во Зимбабве

Најмалку 157 деца починаа како резултат на појава на сипаници во Зимбабве, а повеќе од 2.000 инфекции се пријавени низ целата земја, соопшти владата на таа држава.

Случаите рапидно се зголемија во јужноафриканската нација откако властите соопштија дека првата инфекција била регистрирана претходно овој месец, при што пријавените смртни случаи речиси се удвоиле за помалку од една недела.

„Од 15 август, кумулативниот број низ целата земја се искачи на 2.056 случаи и 157 смртни случаи“, рече министерката за информации Моника Муцвангва на брифинг.

Муцвангва рече дека владата ќе ги интензивира вакцините и се повика на специјални закони кои и дозволуваат да повлече пари од националниот фонд за катастрофи „за справување со итни случаи“.

Таа рече дека владата треба да се ангажира со традиционалните и верските водачи за да ја добие нивната поддршка за кампањата за вакцинација, додавајќи дека повеќето од жртвите не биле вакцинирани.

Министерството за здравство претходно ги обвини собирите на црковните секти за избувнувањето на епидемијата. Во април, Светската здравствена организација (СЗО) објави дека Африка се соочува со експлозија на болести што може да се спречат поради доцнење со вакцинирањето на децата, при што бројот на случаи на морбили се зголеми за 400 проценти.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy