Предизборен молк во Босна и Херцеговина

Предизборен молк во Босна и Херцеговина

Во Босна и Херцеговина денеска е предизборен молк пред утрешните општи избори во земјата.

Околу 3,3 милиони луѓе од вкупното население на Босна од 3,5 милиони ќе имаат можност да одлучат кој босански Србин, Хрват и муслиман ќе ги претставува во колективното тричлено Претседателство, кое на ротирачка основа е предводено од еден на претставниците на трите заедници.

Според Дејтонскиот мировен договор, со кој заврши војната во БиХ (1992-1995 година), земјата е поделена на два полуавтономни дела – Република Српска, населена главно со босански Срби (31 отсто од целото население на Босна) и Муслиманско-хрватската федерација, односно Федерација БиХ, каде што живеат претежно босански муслимани – Бошњаци (околу 50 проценти) и босански Хрвати (15 проценти).

Покрај членовите на Претседателството, Босанците ќе избираат и свои претставници во долниот дом на националниот парламент, парламентите на двете конститутивни единици, како и во парламентите на десетте кантони на ФБиХ. Република Српска ќе избира и претседател и потпретседатели.

Граѓаните ќе можат да избираат меѓу 72 партии, 17 независни кандидати и 38 коалиции, соопшти Централната изборна комисија (ЦИК).

Над 3.700 набљудувачи се акредитирани за изборите.

Според прелиминарните проценки на ЦИК, изборите ќе чинат 12.528.000 конвертибилни марки (околу 6.264.000 евра).

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy