• 22/09/2020

Премиерот Спасовски го прими амбасадорот на Франција Тимоние

 Премиерот Спасовски го прими амбасадорот на Франција Тимоние
loading...
Advertisement

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Оливер Спасовски денеска го прими амбасадорот на Република Франција во нашата земја Кристијан Тимоние.
На честитките за позитивниот мини извештај на Европската Комисија за значителниот напредок на нашата земја, премиерот Спасовски на средбата истакна дека извештајот завршува со уште една препорака за почеток на преговорите на Северна Македонија со ЕУ, и дека тоа е резултат на посветената работа и во периодот на актуелната Влада, во кој се затворија неколку важни реформски прашања, меѓу кои и пакетот закони за правосудството.


Претседателот на Владата Оливер Спасовски изрази благодарност до сите што учествуваа во процесот за да се остварат постигнувањата констатирани во извештајот на Европската Комисија, особено до земјите членки на ЕУ и пријатели на Северна Македонија кои го охрабруваат мерит системот во оценките за напредокот на земјите кандидати за членство во ЕУ.
На средбата беше потенцирано дека извештајот, заедно со новата методологија за проширување му дава на процесот на преговори и на пристапување кон членство во ЕУ кредибилност и претставува добра порака за регионот.
Амбасадорот Тимоние на средбата рече дека Франција со оптимизам гледа на извештајот, како и на методологијата за проширување како охрабрувачка основа за донесување одлука за старт на преговорите на ЕУ со Северна Македонија.