Премиерот Спасовски и претседателот на Европскиот Парламент Сасоли: Успешните реформи и новата методологија се важни чекори кон скорешно отпочнување на преговорите за членство во ЕУ на Северна Македонија

Премиерот Спасовски и претседателот на Европскиот Парламент Сасоли: Успешните реформи и новата методологија се важни чекори кон скорешно отпочнување на преговорите за членство во ЕУ на Северна Македонија

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Оливер Спасовски денеска оствари средба со претседателот на Европскиот Парламент (ЕП) Давид Мариа Сасоли.На средбата, на која присуствуваше и заменик претседателот во Владата на Северна Македонија задолжен за европски прашања Бујар Османи, Претседателот на ЕП Сасоли даде целосна поддршка на сите реформски чекори кои Владата, Собранието и граѓаните ги донесоа во изминатиот период.

На средбата се нагласи дека Договорот од Преспа и Договорот со Бугарија се пример во регионот и столб на европската иднина на Република Северна Македонија и дека земјата останува доследна на обврските за спроведување на договорите кои претставуваат пример за решавање на билатерални спорови.

Претседателот Сасоли и Премиерот Спасовски се согласија дека успешните реформи и новата методологија се важни чекори кон скорешно отпочнување на преговорите за членство. Таа цел е заедничка на сите европски институции и најголем дел од државите членки на ЕУ, беше констатирано на средбата.

Претседателот на ЕП Сасоли истакна дека Западен Балкан е стратегиски регион за ЕУ и дека тој при посетата на нашата земја се уверил дека граѓаните силно веруваат во ЕУ и во заедничката иднина. Во таа насока, рече претседателот Сасоли, Европскиот Парламент ќе даде свој придонес за поддршка на Западен Балкан на Самитот во Загреб.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds