Придобивки, несакани ефекти, и како може да влијае на плодноста?

Придобивки, несакани ефекти, и како може да влијае на плодноста?

Се користи како природен лек за разни состојби, а многумина велат дека е најздравиот производ од природата. Се верува дека матичниот млеч бил тајната на убавината на Клеопатра.
Може да се купи во форма на прав, кога матичниот млеч е исушен или во оригинална форма кога е густ и наликува на мед. Има студии кои покажуваат како матичниот млеч влијае и на неплодноста кај жените и мажите.
Придобивки од матичен млеч
Матичниот млеч има антивоспалителни и антибактериски својства, а исто така е антиоксиданс. Содржи и специјални протеини и витамини од групата Б. Покрај тоа, матичниот млеч може да помогне во ублажување на различни симптоми. Значи, матичниот млеч:

го скратува времето на настинка или гриппомага при зараснување на раните и закрепнување на кожатаго намалува холестеролотго регулира шеќерот во крвтаго успорува процесот на стареење на кожатаја подобрува работата на имунолошкиот системги ублажува симптомите на менопауза и ПМСго зголемува либидото
Матичниот млеч и неплодност
Покрај овие придобивки, матичниот млеч може да помогне и при неплодност кај жените и мажите. Матичниот млеч е клучен за плодноста на пчелите, а истражувањето спроведено на стаорци, зајаци, овци и биволи докажува како оваа состојка влијае и на плодноста на цицачите. Матичниот млеч го подобрува балансот на хормоните, влијае на квалитетот на спермата, ја зголемува нивната подвижност, нивниот број и волуменот на ејакулатот.
Истражувањата покажаа дека одредени дози на матичен млеч кај женските стаорци предизвикале фоликулогенеза и го зголемиле нивото на хормонот на јајниците. Студиите врз луѓе покажаа дека матичниот млеч влијае на спермата, но нема научни податоци за тоа како матичниот млеч влијае на плодноста кај жените. Затоа се потребни дополнителни истражувања.
За да влијае матичниот млеч на неплодноста, важно е да се зема одредено време, во одредени дози, а најдобри резултати ќе даде матичен млеч купен од докажани пчелари.
Како се користи матичниот млеч?
Брзо се расипува на високи температури, па најчесто доаѓа во помали пакувања. Свеж матичен млеч се чува во замрзнувач и се зема околу три до пет грама дневно во две дози во текот на денот. Лиофилизираниот матичен млеч, или матичен млеч во прав се зема во малку различни дози, до два грама, два пати на ден и по можност на празен стомак. Матичниот млеч се става под јазик и се чека да се раствори.
Како и кај сите природни лекови, потребно е одредено време за да почне да делува и да се видат резултатите. Така, матичен млеч за неплодност ќе треба да се зема околу три месеци секој ден.
Матичниот млеч – цена
Матичниот млеч е прилично скап, во каква форма и да планирате да го купите. Така, цената за 15 грама свеж матичен млеч се движи меѓу 20 и 27 евра, додека лиофилизираниот матичен млеч може да се најде по цена од 20 евра за 12 кесички од 0,5 грама.
Несакани ефекти
Луѓето кои се алергични на мед и пчелни производи исто така треба да избегнуваат матичен млеч. Дополнително, доколку се појави осип или какви било промени на кожата по конзумирање на матичен млеч, треба веднаш да се прекине.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy