Првиот брод со жито го напушти пристаништето во Берџанск

Првиот брод со жито го напушти пристаништето во Берџанск

Брод со 7.000 тони жито исплови од украинското пристаниште во Берџанск, моментно контролирано од руските сили.

„По неколку месеци неактивност, првиот трговски брод го напушти трговското пристаниште Бердјанск“, изјави шефот на воено-граѓанската управа на регионот Запорожје, Евгениј Балицки.

„Седум илјади тони жито отидоа во пријателските земји“, напиша тој на својот канал на „Телеграм“.

Балицки прецизира дека бродовите на Црноморската флота ја обезбедуваат безбедноста на товарниот брод. Според него, Бердјанскиот Залив и самото пристаниште се целосно безбедни, а пристанишните работници и опремата се подготвени за истоварање.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds