Рустеми и Бербери разговараа за проектите на Коридор 8 и ГП Ќафасан-Струга

Рустеми и Бербери разговараа за проектите на Коридор 8 и ГП Ќафасан-Струга

Генералниот директор на Јавното претпријатие за државни патишта на Македонија, Ејуп Рустеми денеска во Тирана оствари средба со директорот на Албанската управа за патишта, Евис Бербери, на која разговараа за имплементацијата на неколку клучни проекти како што е проектот за Коридор 8 и Граничен премин „Ќафасан-Струга“.

Бербери го запознал својот соговорник со проширувањето на патниот правец од Елбасан до граничниот премин Ќафасан, на албанско-македонската граница кај Струга, на кој градежните работи се веќе почнати.

– Овој проект е важен за зајакнување на нашите земји преку побрз пристап, олеснување на циркулацијата на алатките, олеснување на услугите и стоките, давајќи суштински развој на економијата на двете земји, рече Бербери.

Реконструкцијата и проширувањето на сегментот Ќафасан-Струга, за што исто така разговарале, оцениле дека е многу значајно.

-Овој проект е важен за зајакнување на нашите земји преку побрз пристап, олеснување на циркулацијата на возила, олеснување на услугите и стоките, давајќи суштински развој на економијата на двете земји, рекол Бербери, јави албанската државна агенција АТА.

На средбата двајцата директори разговараа и на други теми кои се од интерес на двете држави.
Се договориле средбите од овој тип да продолжат и понатаму со цел поефикасно инфраструктурно поврзување на двете земји

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds