С. Македонија е лидер во регионот по бројот на вакцинирани граѓани

С. Македонија е лидер во регионот по бројот на вакцинирани граѓани

Северна Македонија е лидер во регионот по бројот на граѓани кои биле вакцинирани со барем една доза од вакцината во изминатиот месец и половина, според Министерството за здравство.

Според последните податоци, помеѓу 5 јули и 24 август, бројот на аплицирани дози на 100 жители во земјата се зголемил за повеќе од 14 проценти, што е највисок напредок во споредба со земјите од регионот и јасно покажува зголемен интерес за имунизација.

Во истиот период, веднаш по Северна Македонија се Косово со 10,64%, Албанија и Грција со 8,61% и Црна Гора со 8,04% зголемен процент на вакцинирани граѓани со најмалку една доза од вакцината. Зголемувањето во Босна изнесува 7,95%, додека во Словенија 6,9%.

Најмалиот напредок во регионот, забележан од 5 до 24 август, е во Србија, т.е. 2,49%, а Бугарија со само 1,66% зголемена стапка на вакцинација.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds