Се обновува популацијата на ракот во Охридското Езеро

Се обновува популацијата на ракот во Охридското Езеро

Членовите на нуркачкиот клуб „Акватек“ со камера ги забележаа подводните убавини на Охридското Езеро во зима. На снимката се гледа како се обновува популацијата на подводниот рак, кој е редок вид во езерото.

Наидовме на живеалишта од ракови на 10 метри длабочина. Од видеото може да се види дека ракот има многу јајца, тоа е прекрасно. Ракот се смета за загрозен вид во Охридско Езеро, но еве се размножува, треба да го чуваме. Локацијата е на потегот Потпеш/Канео на 600 метри од брегот на длабочина од 10 метри и температура од 07 степени. – велат членовите на „Акватек“ кои ги направија овие прекрасни снимки.

Извор:OhridNews

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds