Секој трет граѓанин во земјата има антитела на ковид-19, на пола пат сме до колективен имунитет

Секој трет граѓанин во земјата има антитела на ковид-19, на пола пат сме до колективен имунитет

Секој трет граѓанин има антитела на ковид-19, покажа испитувањето на Институтот за имунобиологија кое се спроведе изминатите две недели во Скопје. Анализата се спроведе врз 1.000 случајни минувачи на шест локации во Скопје и тоа во Карпош, Аеродром, ТЦ „Мавровка“, во Градскиот парк и на улица Македонија и Плоштад Македонија.

Притоа, се внимавало испитаниците да не се од исто семејство, односно да се земат примероци од различни групи и возрасти, објави СДК.мк

Обработката на податоците покажа дека 31 отсто од испитаниците имаат антитела или секој трет граѓанин прележал ковид-19. Во анализата беа земени примероци и од луѓе кои знаеле дека го прележале вирусот, но и од испитаници кои не биле заразени или пак не знаеле дека прележале, вели директорот на Институтот за имунобиологија Александар Петличковски.

Како што објаснува Петличковски, ваквите разулатите кажуваат дека земјава е на половина пат кон создавање колективен имунитет, за што е потребно болеста да ја прележат најмалку 60 отсто од граѓаните.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds