Семејното насилство во струшко се премолчува

Семејното насилство во струшко се премолчува

Досега ниту една жртва не е сместена во регионалниот Шелтер центар за заштита во Охрид. Центарот за социјални работи Струга спроведува кампања за родово базирано насилство со цел охрабрување на жените жртви да бараат помош.

Семејното насилство во струшко се премолчува. Во регион со над шеесетина илјади жители просечно годишно има само по десетина пријави на семејно насилство. Жртвите молчат, а причина за тоа според социолозите се традициите кај населението, подреденоста и статусот на жената во семејството. Карактеристично е и тоа што брачната заедница не се прекинува.

„Семејното насилство во Струга е присутно и околните места, но за жал во Центарот во Струга бројот на пријави е намален. Најчесто жртва е жената, а причините се економско социјални, алкохолизмот и други“, вели Мевмед Халили, директор на Центарот за социјални работи в Струга.

Центарот за социјални работи спроведува кампања за родово базирано насилство со цел охрабрување на жените жртви да бараат помош.

„Моментално е во тек кампањата Со тебе сме – заедно против насилството на жените и девојчињата. Како институција ја промовираме родовата еднаквост и елиминирањето на стереотипите за родовите улоги базирани на култура, обичаи, верата, традицијата и други практики“, додава Халили.

Социолозите велат жените во регионот трпат и натаму живеат со насилникот, не бараат заштита. Причина е слабата економска состојба на жртвите, но и потчинетоста и стравот.

Ниту една жена жртва од струшко досега не користела услуги на регионалниот Шелтер центар за заштита во Охрид.

Извор:МРТВ Соња Рилковска

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds