Штетата за животната средина во регионот Харков надмина 2,7 милијарди американски долари

Штетата за животната средина во регионот Харков надмина 2,7 милијарди американски долари

Руските напади предизвикаа еколошка штета во регионот Харков од над 2,7 милијарди американски долари, соопшти локалното обвинителство.

– Воените дејствија што ги спроведува Руската Федерација предизвикуваат непоправлива штета на животната средина, велат претставници на обвинителството, додавајќи дека поради нападите, почвата и вегетативната покривка се уништуваат, животните умираат, воздухот и водата се загадени, шумите се уништуваат, а земјата е преполна со остатоци од уништена воена опрема, гориво и масла.

– Покрената е кривична постапка врз основа на докази за еколошка штета предизвикана од напади и бомбардирања од страна на руските вооружени сили, се вели во соопштението.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy