Словенечкиот парламент денеска ќе гласа за избор на новата влада предводена од Роберт Голоб

Словенечкиот парламент денеска ќе гласа за избор на новата влада предводена од Роберт Голоб

Словенечкиот парламент денеска ќе одржи седница на која ќе се гласа за новата влада на Роберт Голоб.

Се очекува новоизбраната влада денеска да ја одржи првата седница, а мандатарот Голоб да ја преземе премиерската функцијата што досега ја вршеше Јанез Јанша.

За избор на новата влада е потребна поддршка на мнозинство од присутните пратеници, кои на јавно гласање ќе се изјаснуваат за новиот владин кабинет во целина.

Владината коалиција ја сочинуваат Движењето Слобода, Социјалдемократите и Левицата кои имаат вкупно 53 пратеници во 90-членото Национално собрание. Словенечките медиуми проценуваат дека владиниот состав предводен од Голоб може да смета на поддршката и на пратениците од италијанското и унгарското малцинство.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds