Србија: САЛОН ОД ПЕКОЛОТ: Jа тужат сопственичката , и се заканува три години затвор

Србија: САЛОН ОД ПЕКОЛОТ: Jа тужат сопственичката , и се заканува три години затвор

Повикувајќи се на членот 254 од Кривичниот законик на Србија, дваесетина жени бараат О.М да биде зад решетки бидејќи, како што тврдат, таа им го уништила здравјето и сега се изложени на висок ризик од рак на кожата.

Дури дваесет жени кои тврдат дека останале со изобличено лице, лузни и висок ризик од карцином на кожа по третманот на лицето во салонот на одреден ОМ во Сењак, поднесуваат кривична пријава против сопственикот за шарлатанство, за што, според до српскиот кривичен закон, до три години затвор! Имено, според член 254 од Кривичниот законик на Србија, кој се занимава со лекување или обезбедување други медицински услуги без соодветно стручно образование, ќе биде казнет со парична казна или затвор до три години.

Како од оган

– Ако, како резултат на делото од членот 254 на овој законик, некое лице е сериозно повредено или неговото здравје е сериозно нарушено, сторителот ќе се казни со затвор во траење од една до осум години – се наведува во кривичниот законик.

Како што изјави за kurir.rs една од девојките (име и презиме познато на редакцијата), која вели дека отишла во споменатиот салон да го намали носот и да ги крене веѓите, а излегла со изгорено лице, парите не ги интересираат и надоместок. – Судскиот експерт прв рече дека ова е шарлах и дека кожата ми е како да сум поминал низ оган. Да се ​​соочиме, секој лекар исто така прави грешка, но О.М. ги уништи лицата и животот на многу жени.

Повеќе од седум дена не можев да ги отворам очите, два месеци не можев да јадам од крастите што пукаа и болни лузни. Келоидите оставени на моето лице, но и на лицата на другите девојки, никогаш нема да можат целосно да се отстранат, а до крајот на животот ќе морам да носам маска и капа и да излегувам од сонцето, затоа што ние сега се изложени на висок ризик од рак на кожата., бидејќи целиот епидермис беше отстранет и изгорен. Се претставила како доктор по медицина, а не се ни приближувала до Медицинскиот факултет, ниту пак се знае каде го завршила образованието за своите ласери или пенкало во плазма – вели една од жртвите и додава дека не ги интересираат пари, но ќе бара затвор за сопственикот на салонот: Да ја запреме – Нашата цел е да ја спречиме да работи за да не уништи туѓо лице, живот и здравје.

Девојчињата беа сериозно трауматизирани: тие останаа без работа, партнери и паднаа во тешка клиничка депресија по овие „третмани“. Повеќето од нас сè уште посетуваат лекари секој ден обидувајќи се да ја зачуваат кожата и здравјето. Курирот претходно ја контактирал О.М. и таа ги негирала сите обвиненија. Дури и кога дошле инспекциите во министерствата за здравство и труд и даночната управа и пронашле заклучен салон, а плочката е тргната од портата, таа тврди дека не е точно, дека работат нормално и дека знакот стои .

И, нашиот тим беше убеден дека не е како што вели таа, и во еден од текстовите го документираше со фотографии. Името ОМ го нема во официјалната евиденција и на списокот на лекари на Лекарската комора на Србија, а освен во Белград, таа давала услуги и на клиенти во Бања Лука.

извор:Kurir.rs

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds