Средба на премиерот Спасовски со специјалната пратеничка од ОБСЕ, Северино

Средба на премиерот Спасовски со специјалната пратеничка од ОБСЕ, Северино

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Оливер Спасовски, се сретна со Паола Северинo, специјалната претставничка на претседателството на ОБСЕ за борба против корупцијата.

На средбата е констатирана определбата на нашата држава за борба против криминалот и корупцијата, од суштинско значење за владеењето на правото и како значаен фактор за економскиот развој. Нагласени се како важни превентивните мерки против криминалот, корупцијата и создавањето успешен систем за справување. Посочено е на успешна работа на регулаторните тела и на значајноста на Законот за јавно обвинителство, што треба да овозможи професионален правосуден систем и неселективност на правдата. Поради сето ова, оценето е дека Република Северна Македонија е на добар пат за справување со криминалот и корупцијата во земјата и на регионален и меѓународен план.

– Сериозно јакнат капацитетите на нашата држава за справување со криминалот и корупцијата. Преземаме, од 2017 година, активни системски мерки. Еден од тие заштитни, контролни механизми се обезбедените услови за независна и професионална работа на Државата комисија за спречување на корупцијата. Ја усвоивме, на 17 јануари оваа година, Националната стратегија за борба против криминалот и корупцијата. Во финална фаза е носењето на Законот за јавно обвинителство, којшто е веќе утврден од Владата. Подигната е јавната свест за ова прашање низ владеењето на правото, намалувањето на дискриминацијата, јакнењето на социјалната кохезија, овозможената слобода на изразување и работа на цивилниот сектор, демократската конртола врз работата на институциите, коишто работат транспарентно. Усвојуваме закони и мерки согласно регионалните и европските регулативи, затоа што ефикасното справување со криминалот и корупцијата е возможно само низ унифицирани и координирани активности, рече премиерот Спасовски.

На средбата е констатирано дека транспарентноста на институциите во справувањето со криминалот и корупцијата води кон повисока перцепција за криминалот и корупцијата, што е веќе нотирано од ОБСЕ. Посебно е нагласена потребната компетентност на лицата кои работат на овие прашања, како што се судиите и обвинителите.

На состанокот се разговараше и за сајбер криминалот како предизвик на денешното време, за сите држави во светот, заедно со тероризмот и миграцијата.  

Премиерот Спасовски се заблагодари на специјалната претставничка Северино и на ОБСЕ како организација, за континуираната поддршка на нашата држава и придонесот во владеењето на правото и реформите во државава низ експертските и правните совети.  

Можеби ке те интересира




This will close in 0 seconds