Старо нормално во БиХ: Рестораните и кафулиња полни, цвета зимскиот туризам, вакцини нема, заразени се помалку…

Старо нормално во БиХ: Рестораните и кафулиња полни, цвета зимскиот туризам, вакцини нема, заразени се помалку…

Студените јануарски денови ги затворија жителите на најголемиот град на Неретва во топли домови. Ноќниот живот е мртов. Мерките за движење се во сила и се спроведуваат од 23 до 6 часот наутро.

Но, кога ќе помине полицискиот час, се добива впечаток дека Мостар живее „старо нормално“ и, да не беше полицискиот час, никој не би помислил дека има пандемија на коронавируси во овој дел од светот.

Угостителските објекти се полни, сите продавници се отворени, трговски центри, клубови … Во кафулињата и рестораните, гостите седат без маски, нема простор помеѓу масите, тука и таму некој носи маска на лицето, главно постари лица.

– Во ред е. Ништо не ни недостасува освен излегувања до доцна во ноќта, забави и концерти и ние младите сме лишени овде, но претпоставувам дека и ова нема да трае долго – вели студентката од Кисеjак, Валентина А.

Патем, Мостар е студентски град во кој 10 000 студенти од цела БиХ и Хрватска живееја пред коронавирусот. Сега ситуацијата е поинаква затоа што часовите главно се одржуваат на далечина, така што во градот има значително помалку млади луѓе.

Извор:Tv21.tv

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds