Статистика за коронавирусот што мора да ја знаете: Опасност има, но не е воопшто толку страшно

Статистика за коронавирусот што мора да ја знаете: Опасност има, но не е воопшто толку страшно

ве една статистика поврзанa со корнона вирусот. 

До денес, WHO објави дека има 79.300 вкупно заразени со Ковид-19. Од нив, огромно мнозинство, 77.000 се во Кина, поточно огромно мнозинство во Вухан.

Вухан има население од 11 милиони. Ајде да кажеме дека сите 77.000 биле заразени во Вухан.

77.000 / 11.000.000 = 0,007

Или 0,7% се заразени од жителите на Вухан.

99,3% од жителите на Вухан НЕМААТ вирус. Во градот каде започна епидемијата!

Исто така, да не заборавиме дека над 10.000 луѓе во меѓувреме оздравеа од вирусот.

Значи, сегашниот број на пациенти не е 79.300, туку 79.300 – 10,000 излечени (и минус 2.500 смртни случаи), што во моментов е нешто помалку од 70.000 заразени, а не 79.300.

Но, што е со смртноста од вирусот?

Па, ако имате над 80 години и сте заразени со вирус, шансата да умрете 14,8%. Што значи дека 85,2% ќе оздравите.

Ако имате 50-60 години, имате 1,3% шанси да умрете ако сте заразени со вирусот.

За оние под 40 години, шансата е 0,2%. затоа, 99,8% од младите под 40 години кои се ќе се заразат ќе закрепнат.

НО !!!!!!!!!!!!!

Ова е само ако се заразите. Шансата за зарази е, врз основа на скоро 3 месеци појава на изворот на инфекција, Вухан – 0,7%.

Значи, 99,3% никогаш нема да го видат вирусот.

Овие проценти се само 0,7% помножени со сто, па ако имате 85 години, имате 0,7% шанси да го фатите вирусот, па ако го фатите имате 14,8% шанса да умрете од него, или вкупно 0,103% шанса да умрете од вирусот. Ова значи дека имате 99,897% шанса да НЕ умрете од овој вирус.

За 45-годишник, шансите се 0,0028% дека коронавирусот ќе гo убие и 99.9972% дека нема.

За 35-годишник, шансата да умре од ова чудо е 0,0014%, а дека нема 99,9986%.

Значи, тоа е 0,7% воопшто да го добиете и 0,2% да умрете од него ако сте под 40 години.

ПРИКАЖАНАТА СОСТОЈБА Е: ОПАСНАТА СОСТОЈБА ПОСТОИ, ДА. Но, не е ни блиску толку страшна како што се пишува.

Запрашајте се, патем, зошто има толку малку весто дека над 10.000 Кинези се опоравиле од овој вирус? На кого оваа вест му е интересна и зошто не?

Кој живее од тоа што ги читате нивните статии и го купувате нивниот весник колку што е можно повеќе?

Патем, Кина има население од 1.386.000.000. Инфицирани се 77.000. На 1,4 милијарди.

Ова е 0,0055% од целото население.

Повторно, „колку што“ 0,0055% од сите Кинези се заразени со овој вирус. Ова значи дека во земјата од која потекнува вирусот, 99,9945% од популацијата НЕМА КОРОНАВИРУС.

Ова значи дека ако земете 10.000 Кинези, 5 ќе имаат вирус, а 9,995 не.

ЕТЕ колку е заразен вирусот.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds