Струга поставена најсовремен тип автоматска хидрометеоролошка станица за мерење на нивото на котата на Охридското Езеро

Струга поставена најсовремен тип автоматска хидрометеоролошка станица за мерење на нивото на котата на Охридското Езеро

Деновиве е поставена една од најмодерните автоматски хидрометеоролошки станици на Балканот.

На кратко да доловам: Котата на Охридското Езеро преставува еден од основните параметри за бaлансирање на производството на ХЕЦ Глобочица и ХЕЦ Шпилје.

Со цел осовроменување на овој процес инсталирана е автоматска хидрометеоролошка станица за мерење на нивото на котата на Охридското Езеро, а се мерат уште 30 директни и 15 индиректни метролошки параматри (количина на врнежи, снег, температура на водата, темпрература на воздухот, испарување, ветар и друго), потребни за хидролошки анализи, напиша на својот ФБ профил Коркут Сашо, директор на подружницата ХЕС “Црн Дрим” Струга.

Иаку станицата е од германскиот производител ОТТ и преставува најсовремен тип на хидрометролошка станица, единствена не само во Македонија туку и во целиот Балкан.

Мерењето на параметрите е на радарски принцип.Заради транспарентност и во интерес на граѓаните, поставени се две информативни табли (дисплеи) за приказ на нивото на водата во Охридското Езеро, темепратура на водата во езерото и температура на воздухот.

Овие табли се поставени на Управната зграда на ХЕС Црн Дрим во Струга и зградата од Министерството за одбрана во близина на истеткот на реката Црн Дрим од Охридското Езеро.

Ажурирањето на податоците е автоматски од мерењата на хидрометролошката станица на секои 15 минути.

Сакам јавно да се заблагодарам на сите кои беа дел од реализацијата на овој проект, ќе продолжиме и понатаму во интерес на стружани!

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds