Топ 10 најлоши лозинки за 2020-та година: Проверете дали и вашата лозинка е меѓу нив

Топ 10 најлоши лозинки за 2020-та година: Проверете дали и вашата лозинка е меѓу нив

Компанијата Nordpass анализираше повеќе од 275 милиони лозинки кои беа изложени на јавноста после низа на хакерски напади. Од нив направија листа од 10-те најчесто користени лозинки кои се најранливи на хакерски напади.

Повеќе од половина од „протечените“ лозинки се повторуваат по неколку илјади и милиони пати, односно 56%. Од друга страна, 44% од лозинките биле уникатни, односно никаде не се повторуваат.

Најголемиот број на лозинки, односно оние кои се сместени во топ 10, може лесно да се откријат и со обично нагаѓање, а само “picture1” може да се каже дека е потешко да се открие.

Од Nordpass ги советуваат сите корисници на интернет да не користат шаблони или копчиња кои се наоѓаат едно до друго на тастатурата.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds