Туристички бисер на Јордан: Мртво Море – најниската точка на планетата

Туристички бисер на Јордан: Мртво Море – најниската точка на планетата

АМАН (АА) – Мртвото Море, спектакуларно солено езеро меѓу Израел, Палестина (окупираниот Западен брег) и Јордан, е една од најпосетуваните атракции на Блискиот Исток, јавува Агенција Анадолија (АА).

Негова притока е реката Јордан и се протега на најниската точка на планетата, 442 метри под светското ниво.

Езерото се наоѓа на 50 километри од Аман, главниот град на Јордан, и е поделено на два големи басени, разделени со копнен мост.

Најголемата длабочина на Мртвото Море е околу 300 метри. Северниот дел има најголема длабочина, а јужниот е плиток и е до пет метри.

Илјадници години, езерото привлекува посетители од целиот свет, бидејќи солената вода и калта на брегот на Мртвото Море содржат многу минерали, како што се магнезиум, сулфур, калиум и бром, кои се сметаат за медицински корисни, особено за кожни болести.

Покрај тоа, големата количина сол во езерската вода ги зголемува предностите на пловечките објекти. Благодарение на оваа уникатност, посетителите можат да останат на површината на водата без никаков напор.

На брегот на езерото на границата со Јордан работат туристички капацитети кои на гостите им овозможуваат непречен влез во езерото.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds