Укинување на одлуката за карантин за Македонците, бара народниот правобранител во Албанија

Укинување на одлуката за карантин за Македонците, бара народниот правобранител во Албанија

Да се укине карантинот за граѓаните од Македонија и Грција, побара омбудсманот во Албанија. 

Причината како што тој наведе е спречувањето на уставното право на глас на оние емигранти кои сакаат да го искористат ова основно право на општите парламентарни избори, кои ќе се одржат на 25 април.

Оваа предложена мерка се смета за дискриминаторски третман кон нив, затоа што на албанските емигранти кои живеат во други земји им е дозволено да влезат во Албанија без да бидат ставени во карантин, додека на албанските емигранти во Грција не.

И претседателот Илир Мета, смета дека ова е сериозен неуставен акт за спречување на албанските емигранти да учествуваат на изборите.

Итно укинување на одлуката, побараа и лидерот на Македонска алијанса за европска интеграција и пратеник во албанскиот парламент, Васил Стерјовски, како и Македонското друштво „Илинден“-Тирана, кои одлуката ја оценија како избрзана и погрешна.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds