Уљанов: Русија никогаш нема да дозволи Иран да поседува нуклеарно оружје

Уљанов: Русија никогаш нема да дозволи Иран да поседува нуклеарно оружје

Русија никогаш нема да дозволи Иран да добие атомска бомба, изјави постојаниот претставник на Русија во ООН во Виена, Михаил Уљанов.

– Ова се однесува на која било земја што не поседува нуклеарно оружје. Постојат пет легитимни нуклеарни сили во светот и четири држави кои поседуваат атомска бомба. Во никој случај не треба да има повеќе. Тоа е важна цел на нашата политика, рече Уљанов во интервју за „Шпигел“.

Тој смета дека успешното завршување на преговорите во Виена за иранскиот нуклеарен договор е можно дури и без личен контакт меѓу Иранците и Американците.

– По обновувањето на Заедничкиот сеопфатен план за акција, и штом САД повторно станат земја учесник, страните автоматски ќе започнат да разговараат директно едни со други, бидејќи ќе се среќаваат на редовните состаноци на земјите потписнички – рече Уљанов.

Дипломатот посочи дека би било пожелно преговорите за иранскиот нуклеарен договор да завршат до 21 мај, бидејќи прелиминарниот договор меѓу Техеран и Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ) истекува на 22 мај, што обезбедува прифатливо ниво на проверка на МААЕ во Иран.

– Освен тоа, во јуни во Иран ќе биде избран нов претседател. Кандидатите ќе бидат утврдени во мај и ќе започне изборната кампања, прецизира тој.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds