Видео:Најсмртоносниот компјутерски вирус [ILOVEYOU]

Видео:Најсмртоносниот компјутерски вирус [ILOVEYOU]

На 4 мај 2000 година, се појави како е-пошта со наслов “ILOVEYOU” и датотеката “LOУБОВ-ПИСМО-ЗА-ВАС. TXT.vbs” во прилог што дејствуваше како текст (во двојни екстензии, Виндоус користи иконата што ја претставува првата наставка, што некои малициозни програми ја користат за да го измамат корисникот, на пример, да отвори лажна mp3-датотека со икона за белешка, што е всушност заразена извршна датотека).

Кога некој корисник ќе се обиде да отвори приложена датотека, тој всушност ќе спроведе програма за црви, која потоа ќе ја испрати својата копија на првите 50 луѓе во „Видео адресар“ на Outlook и лажно ќе го имитира корисникот на компјутерот кој ја отвори приложената датотека за да ги охрабри примачите да отворете ја пораката.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds