Во болницата Св. Еразмо почнува со работа Центар за грижа за возрасни лица со аутизам

Во болницата Св. Еразмо почнува со работа Центар за грижа за возрасни лица со аутизам

Центар за рехабилитација, едукација и сензонарна интеграција за возрасни лица со аутизам, ќе биде отворен денес во специјалната болница за ортопедија и трауматологија „Св. Еразмо“ во Охрид. На отворањето на центарот најавено е присуство на министерот Венко Филипче.

Носител на проектот е Здружението на граѓани за третман на лица со аутизам, АДХД и Аспергеров синдром „ВО МОЈОТ СВЕТ“, непрофитна и хуманитарна асоцијација. Проектот се реализира со поддршка на Министерство на здравство кое ги отстапи просторите за користење во рамки на болницата Св. Еразмо. Реконструкцијата и опремувањето на центарот, пак, е финансирано од страна на амбасадите на Република Бугарија и Република Чешка во Скопје.

До крајот на годината, во Охрид ќе почне со работа и Центарот за рехабилитација, едукација и сензонарна интеграција днаменет за ран третман на деца со аутизам АДХД и Аспергеров синдром. Овој центар, наменет за деца на возраст од 2 до 8 години ќе биде сместен во охридската Општа болница.

Идејата е Охрид да прерасне во регионален центар за грижа за лицата со аутизам.

Центрите ќе ги опслужува високо професионален тим составен од: специјални едукатори, рехабилитатори, логопеди, семејни и клинички психолози. Освен третманите на лицата со аутизам ќе се спроведува и едукација на семејствата, со цел подобра грижа на лицата со аутизам.

Извор:OhridNews

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds