Во Дебарско Езеро за првпат уловен сом

За првпат во водите на Дебарско Езеро уловен е сом, тежок 25 килограми. Сомот го уловил познатиот риболовец Африм Даци, кој потврди дека рибата е со тежина од 25 килограми а ја уловил во близина на селото Џепиште.

– Јас сум страстен спортски риболовец. Сум уловил пастрмка, крап, скобал, мрена но еве денес и сом. Ова се случува за првпат зашто е познато дека во водите на нашето езеро нема ваков вид риба, вели Даци.

Вештачката акумулација „Дебарско Езеро“ (Шпилје) изградена е пред 53 години, а она што го изјави Даци го потврдуваат и други повозрасни рибари.

И од Спортското риболовно друштво „Трофта“ велат дека не се памети улов на сом во езерото.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds