Во Јадранот снимено мало, но опасно суштество: Во допир со луѓето остава повреди слични на изгореници! (ВИДЕО)

Во Јадранот снимено мало, но опасно суштество: Во допир со луѓето остава повреди слични на изгореници! (ВИДЕО)

Во заливот Велика Колумбарица, на полуостровот Камењак на хрватскиот Јадран, е забележана морска медуза (Pelagia noctiluca), која во контакт со луѓе остава повреди слични на изгореници, кои се болни и тешко заразнуваат.

Депигментација на кожата или дури лузна останува на местото на повредата, објави Здружението „Еко Си Медулин“, а пренесува порталот Отворено Море.

Наведено е дека станува збор за релативно мала медуза со полукружна капа и розови точки.

Расте до 20 сантиметри во должина, живее под површината на длабочина од 0-10 метри, каде лебди и повремено плива.

Изгледот на оваа медуза, велат тие, не е причина да се избегне пливање во морето, но содржи цела листа на совети и препораки за тоа како да постапите во случај да наидете на средба со неа.

Името Pelagia noctiluca потекнува од грчките зборови psalagos (отворено море) и латински nox (ноќ) и lux (светло), така што Pelagia noctiluca може да се опише како организам на морето што има можност да свети во мракот.

Иако вообичаено живее на отворено море, морските струи и брановите можат повремено да го донесат на брегот каде што претставува закана за пливачите.

Распространето е во топло и умерено топло море, претежно во Атлантскиот океан, Медитеранот и Црвеното море.

Иако не е безопасна, морската месечина лесно се забележува поради нејзината боја, па нема причина да се избегнува пливање.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds