Во населба близу до Москва живеат 150 научници со нивните семејства- покажаа како се прави и чува вакцината на Спутник (ВИДЕО)

Во населба близу до Москва живеат 150 научници со нивните семејства- покажаа како се прави и чува вакцината на Спутник (ВИДЕО)

Би било многу обична населба во близина на Москва ако во неа не живеат 150 научници со своите семејства. Тие не патуваат на работа затоа што постои центар за истражување и развој на лекови во една од водечките руски фармацевтски компании во нивниот двор.

На околу десетина километри, постои фабрика во која се произведуваа само лекови а од минатата година,и  вакцината „Спутник“.

„Процесот на прилагодување кон новите производи трае обично две години, но успеавме да завршиме сè за три месеци. Вклучивме наши најдобри специјалисти . 90 лица беа вклучени во адаптирање на технологијата и рафинирање на технологијата за тековните потреби “, посочува Данил Таjански, директор на фармацевтската компанија„ Генериум “.

И, беше потребно да се подели фабриката на шест санитарни зони. Изградени се постројки за прочистување на воздухот за да се обезбедат високи стандарди на производство. Водата за препаратите исто така се прочистува, а потоа се чува на 90 степени. Завршената вакцина се чува во црвено.

Минус 18 и подолу е температурата на која се чува руската вакцина “Спутник” во комората. Повеќе од шест милиони дози излегоа од фабриката од крајот на октомври до денес, а обемот на производството расте секој ден, пренесува РТС.

Сепак, недоволно за потребите на Русија и земјите што би ја увезувале вакцината. Затоа се размислува за трансфер на технологија во други земји. Србија е исто така на списокот.

„Постои можност, тоа е технологија што не ни е непозната. „Во зависност од финансиските средства и брзината со која ќе ја пренесеме технологијата, ќе можеме да правиме погони и да започнеме со производство на оваа вакцина“, изјави Вера Стоиjковиќ, директор на Институтот „Торлак“.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds