Забрана за собири и полициски час: Словенија ги заостри ограничувањата

Забрана за собири и полициски час: Словенија ги заостри ограничувањата

Во Словенија денеска стапија на сила бројни нови ограничувања поврзани со Ковид-19 со цел да се спречи континуираното ширење на инфекцијата.

Мерките за забрана на собири и полициски час во баровите и рестораните се повторно воведени бидејќи ноќните клубови се затвораат, а важењето на пропусниците за Ковид се проширува на лица постари од 12 години, јавува словенечката агенција СТА.

Заедно со сертификатот за ДСП (прележал ковид-вакциниран-тестиран), лицето ќе треба да покаже и валиден личен документ за докажување на неговиот идентитет, што е проверка воведена поради масовните измами во минатото.

За оние кои не се целосно вакцинирани или се во фаза на опоравување, брзиот тест важи 48 часа, а ПЦР тестот 72 часа. Платнените маски повеќе не се сметаат за соодветни.

Собирите се исто така привремено забранети, освен за членовите на блиското семејство и членовите од истото домаќинство.

Исклучок од правилото се организирани јавни настани во затворени простории и на отворено, под услов учесниците да се придржуваат до правилото за ДСП(прележал ковид-вакциниран-тестиран) и да одржуваат растојание од најмалку 1,5 метри едни од други.

Хируршките или FFP2 маските за лице се задолжителни на сите јавни затворени простори и на отворени јавни места кога не може да се одржи физичко растојание од најмалку 1,5 метри. Маските се задолжителни и во возилата, освен кога се превезуваат лица членови на исто домаќинството. Децата под шест години не мора да носат маски.

Продавниците за храна и аптеките или продавниците што продаваат тоалети и козметика или медицинска опрема, каде што не е потребен сертификат за ковид, мора да обезбедат најмалку 10 квадратни метри по клиент.

Баровите, кафулињата и рестораните сега можат да ги послужуваат гостите на масите од 5 до 22 часот, под услов да имаат валидна Ковид пропусница . Ноќните клубови се затворени и еден период нема да работат
Пропусниците за Ковид, маските и социјалната дистанца од најмалку 1,5 метар се исто така задолжителни за верските собири.

Освен маските за најмалите училишни деца, измените засега не ги засегаат образовните институции, но од 15 ноември ќе биде задолжително самотестирање три пати неделно за сите ученици и студенти кои не биле вакцинирани или се во фаза на закрепнување. Тестирањето ќе се врши на училиште, а не дома како што тоа беше во минатото.

Трошоците за брзи антигенски тестови и само-тестови потребни на работа или училиште ќе бидат покриени од државниот буџет.

Вработените во државната администрација на работни места каде што е можно ќе им биде наредено да работат од дома, а истото се препорачува и за вработените во јавните служби, институциите и фирмите и месните заедници.

Најновите ограничувања се воведуваат бидејќи седумдневниот просек на дневни случаи во Словенија се искачи на 2.858, а 14-дневната инциденца на 100.000 население се искачи на 1.707 со скоро 800 пациенти со коронавирус кои се лекуваат во болниците.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds