Задолжувањето на Велика Британија се зголеми во ноември

Задолжувањето на Велика Британија се зголеми во ноември

Јавното задолжување на Велика Британија неочекувано скокна минатиот месец, достигнувајќи го највисокото ниво за кој било рекорд во ноември. Поддршката на Владата за домаќинствата и бизнисите со сметки за енергија и зголемување на каматните плаќања го поттикна јавното задолжување на земјата до рекордни 22 милијарди фунти во ноември, пишува „Гардијан“.

Канцеларијата за национална статистика (ONS) соопшти дека Владата потрошила повеќе отколку што земала од даноци и други ставки, што значи дека морала да позајми 13,9 милијарди фунти повеќе во ноември отколку една година порано.

Ова го зголеми задолжувањето во ноември на рекордно ниво за тој месец откако почнаа да се објавуваат месечните записи во 1993 година.

Задолжувањето на јавниот сектор исто така беше поголемо минатиот месец отколку во екот на пандемијата на коронавирусoт, кога Владата започна масивни владини програми за трошење за поддршка на потрошувачите и бизнисите за време на повеќекратни последователни заклучувања.

Финансиската поддршка за луѓето и бизнисите за да се справат со зголемените сметки за енергија беше во голема мера одговорна за скокот на исплатата на помош на 13,2 милијарди фунти, што е за 3,3 милијарди фунти повеќе во однос на една година порано, пишува лондонскиот весник.

Влијанието на инфлацијата се чувствува и во државните финансии. Имено, од средината на 2021 година, државата мораше да плаќа повисока камата на својот долг главно поради зголемената инфлација, велат од ОНС.

Каматата на долгот на централната Влада што требаше да се подмири во ноември изнесуваше 7,3 милијарди фунти, од кои 4,3 милијарди фунти го одразуваат влијанието на инфлацијата. Износот на платената камата беше за 2,4 милијарди фунти повисок отколку во ноември 2021 година и највисок во еден месец од 1997 година кога почна да се мери индексот.

Шемата на Владата да им помогне на домаќинствата со сметките за струја ја чинеше земјата 1,9 милијарди фунти во ноември, додава „Гардијан“.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds

Generated by Feedzy