Замрзна дел од Охридското езеро

Замрзна дел од Охридското езеро

Поради многу ниските температури кои деновиве достигнаа и до минус 12 степени, замрзнаа поплитките делови на Охридското езеро кај Охрид и Струга. Тоа може да се забележи и кај женската плажа во Струга, каде под мраз е крајбрежниот дел, а езерските птици го користат мразот за одмор.

Бидејќи станува збор за ретка појава, ваквата ситуација претставува атракција за граѓаните. Во 2017 и 2019 година исто така замрзнаа крајбрежните делови на езерото. Сепак, засега нема пишан запис дека Охридското езеро некогаш целосно замрзнало. Ако мразот остане долго време, биолозите велат дека може да нанесе штета врз крајбрежната флора и фауна.

Можеби ке те интересира
This will close in 0 seconds