Зошто Италија е жариште на коронавирусот во Европа?

Зошто Италија е жариште на коронавирусот во Европа?

Повеќе од 2.500 кинески фабрики за текстил шијат „прото мода“ околу Милано. И Македонците работат во нив.

Повеќе од 3.000 луѓе биле заразени со коронавирус во Италија, повеќе од 100 починале. За да се запре ширењето на епидемијата, властите решија да ги затворат сите училишта и универзитети. Карантинот е до 15 март. Досега се затворени само училишта во северна Италија. Европа – 3400 заразени, 112 починале од коронавирусот.

Економското влијание врз земјата е огромно – досега се зборува за загуби од 7,4 милијарди евра, при што туризмот и гастрономијата се најтешко погодени. Сите спортски настани до 3 април ќе се одржат без јавност. На луѓето над 75-годишна возраст им се советува да останат дома сè до престанок на епидемијата.

Можеби ке те интересира




This will close in 0 seconds