Кои јаткасти плодови се најдобри за здравјето на цревата?

Кога се грижиме за здравјето на цревата, не само што го поддржуваме варењето, туку и потенцијално го зајакнуваме имунолошкиот систем, расположението и нивото на енергија.

Цревата се дом на илјадници милијарди микроорганизми кои можат да ја подобрат апсорпцијата на хранливи материи, да го намалат воспалението и можеби да го намалат ризикот од некои хронични болести.

Кога станува збор за одржување на здравјето на цревата, диететските избори што ги правиме може значително да влијаат на нашиот микробиом. Меѓу различните опции, јаткастите плодови се издвојуваат како особено корисни. Тие не се само вкусна закуска, туку и извор на хранливи материи кои го поддржуваат нашиот дигестивен систем. Иако сите јаткасти плодови обезбедуваат сварливи влакна, можеби сме се запрашале кој е најдобриот избор за одржување на здравјето на цревата.

За среќа, гастроентерологот д-р Вил Булсиевич го има одговорот: ореви.

Оревите обезбедуваат влакна, кои се многу важни за здравјето на цревата и варењето. „Влакната се корисни за нашиот микробиом“, вели д-р Булсиевич за EatingWell. Влакната играат клучна улога во одржувањето на здравјето на цревата, поттикнувајќи редовно празнење на цревата и спречување на запек. Освен влакна, оревите обезбедуваат и омега-3 масни киселини.

Овие масни киселини можат да го промовираат растот на корисни цревни бактерии и да помогнат во намалувањето на воспалението на цревата, што е клучно за одржување на здравјето на цревната лигавица.

Покрај тоа, антиоксидансите присутни во оревите може да играат улога во одржувањето на здравјето на цревата, заштитата на цревните клетки од оксидативен стрес, состојба која може да доведе до оштетување на клетките и воспаление. Оревите содржат многу антиоксидантни соединенија, како што се елагитанини и флавоноиди, кои дополнително го штитат дигестивниот тракт и го намалуваат воспалението. Еден преглед на 33 студии сугерира дека јадењето ореви како дел од здравата исхрана може да помогне да се намали севкупниот ризик од болести, вклучувајќи го и ризикот од рак на дебелото црево.

Еден едноставен начин за поддршка на здравјето на цревата е да јадете повеќе ореви. Оревите се богати со влакна, масни киселини и антиоксиданси кои промовираат здрави цревни бактерии и разновиден микробиом за подобро здравје на цревата, што ги прави вреден додаток на секоја диета.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ