5 овошја кои го подигнуваат нивото на хемоглобин: Богати се со витамин Ц, железо и антиоксиданти

Соодветното ниво на хемоглобин е од клучно значење, бидејќи тој го пренесува кислородот од белите дробови до сите делови на телото.

Овие пет овошја, богати со железо, фолна киселина, витамин Ц и други хранливи материи, можат да помогнат природно да се зголеми нивото на хемоглобин во организмот.

Јаболко

Богати со железо и витамин Ц, јаболката можат да помогнат во подобрување на нивото на хемоглобин. Железото во јаболката е во форма која лесно се апсорбира во телото, што ги прави одличен избор за борба против анемија.

Калинка

Калинката е преполна со железо, витамин Ц и антиоксиданти. Овие супстанции не само што помагаат во зголемување на нивото на хемоглобин, туку и ја подобруваат циркулацијата на крвта и целокупното здравје на срцето.

Кајсии

Кајсиите се добар извор на железо, витамин Ц и бета-каротен. Редовното консумирање кајсии може да помогне во производството на здрави црвени крвни зрнца и да го зголеми нивото на хемоглобин.

Суви сливи

Сувите сливи се богати со железо, витамин Ц и бакар, кои се неопходни за производство на хемоглобин. Тие исто така помагаат во спречување на констипација и го подобруваат здравјето на цревата.

Грозје

Грозјето содржи железо, витамин Ц и антиоксиданти како ресвератрол, кои можат да помогнат да се зголеми нивото на хемоглобин и да се подобри целокупното здравје.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ