Белгија прогласи епидемија на грип, најмногу погодени децата и младите

Белгискиот институт за јавно здравје (Sciensano) денеска прогласи епидемија на грип во таа држава – погодени се сите возрасни групи, но најмногу децата и младите.

Високиот совет за здравство препорача вакцинација против грип, главно за ризични лица, возрасни над 65 години, бремени жени, лица со хронични заболувања или оние кои престојуваат во институции и медицински персонал.

Според статистиката на Институтот, стапката на заболени од грип веќе ги надминала максимумите постигнати во претходните три зими.

Сегашната епидемија на грип е придружена со циркулација на многу други респираторни заболувања, предизвикани од вирусот Ковид-19 или бронхитис.

И бројот на случаи со Ковид – 19 исто така расте, а загриженоста се зголемува поради епидемијата во Кина.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *