Боби е најстарото куче досега на Земјата

Родено на 11 мај 1992 година, португалско куче влезе во Гинисовата книга на рекорди за долговечност

31-годишното португалско куче Боби влезе во Гинисовата книга на рекорди како „најстарото куче досега на Земјата“.

Боби е чистокрвно куче од расата „Rafeiro do Alentejo“, раса на куче чувар на добиток со просечен животен век од само 12-14 години. Тој сега успеа да надживее повеќе од двојно од просечниот живот.

Со датум на раѓање на 11 мај 1992 година, Гинисовата книга на рекорди во четвртокот го опиша како „не само најстарото куче кое живее; тој е најстарото куче досега“.

„Тој го живее целиот свој живот со семејството Коста во руралното село Конкеирос во Леирија, Португалија“, се додава во соопштението.

Во меѓувреме, неговиот сопственик Леонел Коста рече дека една од важните причини за долговечноста на неговото сакано куче е тоа што тој целиот свој живот го живеел далеку од градот во мирна и пријатна средина.

Боби, кој никогаш не бил врзан, отсекогаш бил слободен да ги открива блиските шуми и фарми, истакна Коста.

„Португалскиото куче собори рекорд стар речиси век; претходното најстаро куче досега, Блуи (1910-1939), беше австралиско говедо куче кое имаше 29 години и 5 месеци“, се вели во Гинисовата книга на рекорди.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ