Британија забранува пластичен прибор за јадење и чинии за еднократна употреба

Употребата на пластични прибор за јадење и чинии за еднократна употреба ќе биде забранета во Велика Британија за да се намали загадувањето на животната средина, објави денеска „Гардијан“.

Британската министерка за животна средина Тереза ​​Кофи ќе ја забрани употребата на пластични предмети за еднократна употреба врз основа на извештаите направени минатиот месец, објави британски весник.

Овој потег ќе следи по консултациите за ова прашање, кои беа спроведени од страна на Одделот за животна средина, храна и рурални прашања, а кои траеја од ноември 2021 година до февруари 2022 година.

Кофи рече дека се потребни до 200 години за да се распадне пластичната вилушка.

Според официјалните податоци, Англија користи околу 1,1 милијарди чинии за еднократна употреба и 4,25 милијарди парчиња таков прибор за јадење годишно, од кои само 10 отсто се рециклираат по употреба.

Според истражувањето, пластичната храна и предметите за носење, вклучително и контејнери за храна и прибор за јадење, го сочинуваат најголемиот дел од отпадоците во светските океани.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *