(Фото) За првпат во историјата на македонското здравство: Еден донор утрово спаси четири животи

Првпат во историјата на македонското здравство, утрово од еден дарител беа експлантирани четири органи во еден акт, известува Министерството за здравство.

– Благодарение на хуманоста на едно семејство, нивната љубов, добрина и емпатија која ја носат во себе, рано утрово ново срце почна да чука во градите на 40-годишен пациент од Скопје. Нова шанса за живот и црн дроб доби пациент со хронична црнодробна болест, а двајца пациенти на дијализа во текот на денот ќе добијат бубрези. Дополнитено шанса за поквалитетен живот наредниве денови ќе добијат пациенти со коскени заболувања, соопшти МЗ.

Од Министерството упатуваат благодарност до семејството на донорот кои со нивната несебична одлука донесоа утро полно надеж и верба во безусловна добрина.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ