Кај „Ќафасан“ ќе се гради тунел за подобра патна комуникација на Република Македонија со Албанија

Директорот на Јавното претпријатие за државни патишта, Ејуп Рустеми во Тирана оствари средба со директорот на Патната управа на Република Албанија, Евис Бербери.

Средбата беше фокусирана врз активностите поврзани со Коридорот 8 и на делот за изградба на планираниот тунел кај „Ќафасан“ кој ќе ги поврзува двете земји – Република Македонија и Република Албанија.

– На состанокот беа разгледувани детали околу усогласување на договор за изградба на тунелот. Инаку, тунелот треба да биде со вкупна должина од 5,8 километри и ќе ја скрати и олесни патната комуникација од двете страни на границата. Директорот Рустеми уште еднаш ја потврди посветеноста за заокружување на коридорската мрежа во нашата земја со изградбата на патните Коридори 8 и 10д, како проекти од најголемо инфраструктурно значење, со огромни придобивки во поврзувањето со Регионот и со европските земји, со отворени можности за поконкурентна економија и стопански развој, информираат од Јавното претпријатие за државни патишта.
Извор:Strugaonline

ОСТАНАТИ ВЕСТИ