Кои земји најлесно даваат државјанство на странци?

Како што се менува светот, се менуваат и опциите за добивање на второ државјанство.

Во овој водич ќе ги разгледаме најдобрите земји за добивање на двојно дрежавјанство во 2023 година, земајќи ги во обѕир факторите како што се едноставност на процесот, барањата за влез и можностите за патувања.

Свети Кристофер и Невис

Програмата за државјанство по инвестиција во Сент Кристофер и Невис е една од најпопуларните опции за оние кои бараат двојно државјанство. Програмата им овозможува на поединците да добијат државјанство на Сент Китс и Невис преку инвестирање во недвижен имот или со придонес во владиниот фонд за одржлив раст.

Времето на обработка е релативно брзо, со време на обработка од околу 3-6 месеци. Како членка на Комонвелтот, второто државјанство во Сент Китс и Невис дозволува безвизно патување во над 150 земји, вклучувајќи ги Обединетото Кралство, Канада и ЕУ.

Сент Китс, како што оваа земја ја нарекуваат на скратено, е една од најдобрите земји за разгледување, бидејќи е многу популарна меѓу богатите поединци и семејства. Сент Китс е прекрасна карипска островска држава позната по своите луксузни одморалишта и недопрените плажи. Таа е и една од најстабилните земји во регионот. Сент Китс има тропска клима со просечна температура од 27 степени Целзиусови. Англискиот е официјален јазик.

Сент Китс и Невис е одличен избор за второ државјанство поради неговата стабилност, околината што зборува англиски и прекрасната глетка.

Малта

Малта е мала островска земја која се наоѓа во Средоземното Море. Позната е по сончевото време, прекрасните плажи и богатата историја. Малтешкиот и англискиот јазик се официјални јазици на Малта, но многумина зборуваат и италијански.

Individual Investor Program на Малта е една од најпопуларните програми за добивање второ државјанство. Ова бара минимална инвестиција од 650.000 евра во малтешки државни обврзници или имот. Парите мора да се инвестираат во недвижен имот лоциран на Малта и не постар од 5 години. Програмата за индивидуални инвеститори на Малта исто така бара од апликантот да помине најмалку 183 дена на Малта секоја година. Откако ќе биде одобрено барањето, апликантот ќе го добие својот малтешки пасош во рок од 6 до 8 недели.

Малта е одличен избор за второ државјанство поради нејзините прекрасни пејсажи, деловните можности и пријателски расположените луѓе.

Програмата за индивидуални инвеститори на Малта е една од најпочитуваните и најреномирани програми во Европа. Програмата бара значителни инвестиции, но процесот е релативно брз, со време на обработка од околу 12-14 месеци. Малта е членка на ЕУ, а второто малтешко државјанство ви овозможува да патувате без визи во над 180 земји, вклучувајќи ги САД и Канада.

Антигва и Барбуда

Програмата за државјаство преку инвестирање во Антигва и Барбуда е една од најпристапните опции за добивање второ државјанство. Програмата бара еднократна донација во државниот Фонд за национален развој, заедно со инвестирање во недвижнини.

Времето на обработка на поднесеното барање за државјанство е релативно брзо, а Антигва и Барбуда дозволува да патувате без виза во над 130 земји.

Гренада

Програмата за државјанство на Гренада преку инвестирање е уште една одржлива опција, со време на обработка од околу 4-6 месеци. Земјата нуди патувања без виза во над 130 земји, вклучително и Кина и Русија.

Според нивниот закон, треба да направите еднократна донација во владиниот Национален фонд за трансформација, проследено со инвестирање во недвижнини.

Света Луција

Програмата за државјанство на Света Луција по пат на инвестирање е уште едена пристапна опција, со време на обработка од 4-6 месеци. Според програмата, треба да инвестирате во недвижнини, или да дадете допринос во државниот Национален еколошки фонд.

Земјата нуди безвизни патрувања во над 130 земји, вклучително и Кина и Русија. CBI програмата на Света Луција исто така нуди можност за вклучување на лице кое го издржувате, како брачен партнер, деца или родители, што оваа земја ја прави одлична опција за семејства кои бараат друго државјанство.

Португалија

Португалија е европска држава која се наоѓа на Иберискиот Полуостров. Позната е по своите живописни приморски градови, медитеранската клима и пријателските луѓе. Португалскиот е официјален јазик на Шпанија.

Португалската Golden Visa програма е една од најпопуларните програми за добивање дозвола за престој во Европа. Ова бара минимална инвестиција од 350.000 евра во португалски недвижен имот преку некои специфични сценарија. Парите мора да се инвестираат во недвижен имот лоциран во Португалија. Програмата Golden Visa исто така бара од апликантот да помине 7 дена во Португалија секоја година. Откако ќе биде одобрено барањето, апликантот ќе го добие својот португалски пасош во рок од 6 до 8 недели.

На почетокот од 2022 година дојде до одредени промени во португалската програма, односно ограничувања во поглед на видот на инвестиција која може да се направи и која ги исполнува условите на програмата, поточно да некои од најпопуларните области за вложување во недвижнини, како Лисабон, Порто и Алгарве.

Дури и со новите ограничувања, Португалија и понатаму е одличен избор за одмор и за државјанство преку инвестирање, поради својата близина до другите европски земји, медитеранската клима и пријателски расположените луѓе.

Шпанија

Уште една опција слична на Португалија е Шпанија, европска земја која се наоѓа на Иберискиот Полуостров. Шпанија е позната по своите зачудувачки приморски градови, медитеранската клима и пријателските и насмеани луѓе. Официјален јазик е, нормално, шпанскиот.

Постојат некои услови бза добивање на шпанска дозвола за престојк. Подносителот на барањето треба да живее во Шпанија најмалку 10 години, да има чисто кривично досие и течно да зборува шпански. Тогаш тој или таа ќе може да поднесе барање за државјанство, а ќе треба и да положи тест за добивање на шпанско државјанство. Кога апликацијата ќе биде одобрена, подносителот ќе добие шпански псош во рок од 6 до 8 недели.

В А Ж Н О !

Имајте на ум дека конкретниот износ за инвестирање и барањето за престој можат да варираат во зависност од програмата, важно е да проверите кај владата или кај преофесионален консултант пред да донесете било каква одлука.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

32 Comments

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *