Тајмс: Постигнат царински договор меѓу Британија и ЕУ

Велика Британија и Европската унија постигнаа царински договор што би можел да го отвори патот за крај на повеќегодишните расправии околу Северна Ирска по Брегзит пред две години.

Според Тајмс, Брисел го прифатил предлогот со кој би се избегнала потребата од рутински проверки на производите наменети за Северна Ирска.

Соопштено е дека ЕУ за првпат призна дека Европскиот суд на правдата може да одлучува за прашања поврзани со Северна Ирска само доколку случајот го предале северноирските судови, додека претходно Брисел инсистираше на тоа дека Европската комисија треба да може да ги презентира случаите директно на суд.

Тоа се смета за критичен чекор кон ставање крај на ќорсокакот околу протоколот за Северна Ирска, кој настана по стапувањето на сила на аранжманите по Брегзит пред две години.

„ЕУ многу се помести од првобитната позиција во договорот. Овој договор нема никого да одушеви, но се надеваме дека ќе ги задоволи сите“, изјави извор од бриселскиот Тајмс.

Во однос на царината, договорот во голема мера се заснова на предлозите на Лондон за систем на зелени и црвени ленти.

Стоката наменета за Северна Ирска ќе биде дозволена без рутински проверки, додека стоката за понатамошен извоз во Република Ирска ќе биде подложена на царински формалности во северноирските пристаништа.

Податоците за движењето на возилата ќе бидат споделени со ЕУ, а Британија ќе се согласи да ја истражи секоја сомнителна активност. Даунинг стрит соопшти дека договор не е постигнат и дека на него се работи „интензивно“.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *