Со оглед на тоа дека на пазарите веќе можете да најдете младо кромитче, вреди да се истакне низата здравствени придобивки што ги носи за организмот.
Богат е со витамини и минерали кои помагаат во спречување на разни болести, како и со сулфур, бакар, фосфор, калиум, магнезиум, калциум и манган.
Може да се приготвува на разни други начини, но најдобро е да се јаде свеж заедно со долгите зелени листови. Меѓу многуте предности што ги носи за здравјето, се издвојуваат следниве:
Спречува настинки и грип – Бидејќи има антибактериски и антивирусни својства, е одличен лек за лекување на вирусни инфекции и грип. Исто така го намалува вишокот слуз.
Помага во варењето – Можете редовно да консумирате младо кромитче за да ја зголемите брзината на варењето ако страдате од екстремни дигестивни проблеми како гастритис, киселост, запек и други нарушувања. Кромидот содржи влакна кои помагаат во движењето на столицата. Ги лекува отечените црева и го прави вашиот дигестивен систем многу активен. Луѓето со дигестивни проблеми треба да консумираат 20-30 грама младо кромитче двапати на ден, еднаш наутро и еднаш навечер.
Го намалува нивото на шеќер во крвта – Истражувањата покажаа дека сулфурните соединенија присутни во зелениот кромид го намалуваат нивото на шеќер во крвта со зголемување на нивото на инсулин. Инсулинот е неопходен за транспорт на шеќер од крвотокот до клетките на телото.
Добро е за очите – Покрај каротеноидите како лутеин и зеаксантин, зелениот кромид содржи витамин А, кој игра витална улога во одржувањето на нормалниот вид и одржувањето на вашите очи здрави и силни. Исто така се бори и со макуларна дегенерација, состојба која резултира со губење на видот и ги штити очите од воспаление.
Го одржува срцевото здравје – Присуството на антиоксиданси во младиот кромид помага да се спречи оштетување на ДНК и клеточното ткиво со инхибиција на дејството на слободните радикали. Витаминот Ц помага во намалување на високиот холестерол и крвниот притисок во телото, што го намалува ризикот од срцеви заболувања. Соединенијата на сулфур присутни во овој кромид, исто така, помагаат да се намали ризикот од коронарна срцева болест.