WhatsApp добива AI chatbot

Четботовите со вештачка интелигенција полека се инфилтрираат во секоја апликација што ја користиме, а најновата во серијата е WhatsApp.

Meta го тестира четботот Meta AI за WhatsApp, а тој тест моментално се одвива во најновата верзија на апликацијата за оперативните системи iOS и Android. Тестот е достапен само за оние што имаат поставено англиски како јазик на споменатата апликација.

Исто така, ова е ограничен тест, што значи дека не секој може да го види четботот за Meta AI во WhatsApp дури и ако ги исполнува условите. Досега оживуваше во избрани земји вклучувајќи ја Индија и само во случај на ограничен број корисници, но тоа наскоро ќе се промени.

Meta AI е интегриран во лентата за пребарување за некои, додека за други има нова икона Meta AI во горниот десен агол, веднаш до копчето за камера и новото копче за разговор.

Meta AI работи како и секој друг четбот и овозможува различни прашања. Со допирање на лентата за пребарување со вклучен четбот за Meta AI, корисникот ќе добие неколку случајно генерирани предлози за тоа што да праша, но можно е да постави кое било друго прашање што сака.

Ќе биде интересно да се види дали WhatsApp може да оди чекор подалеку и да интегрира четбот во разговорите со оглед на тоа што има шифрирање од крај до крај. Досега не отиде толку далеку, па имплементацијата е ограничена на лентата за пребарување.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ