Зошто не треба да јадеме после 20 часот?

Можеби нема ништо порелаксирачко од лежење навечер и опуштање со филм или серија и малку храна, но треба да се избегнува јадењето после осум часот навечер.

Проблемите како лош сон, зголемување на телесната тежина и зголемена чувствителност на желудникот се поврзани со јадење по 20 часот.

Нутриционистот и диететичар Гарима Гојал за Health Shots откри што се случува со нашето тело ако јадеме после 20 часот.

Дигестивни проблеми

„Метаболичката стапка на телото има тенденција да се забавува навечер, што влијае на ефикасноста на варењето“, истакнува нутриционистот. Јадењето во вечерните часови, а особено доцна навечер, може да предизвика храната да се распаѓа побавно, што потенцијално предизвикува непријатност.

Чувствителност на инсулин

Инсулинот е клучен за регулирање на шеќерот во крвта и може да биде помалку ефикасен како одговор на оброците доцна во ноќта. Гојал објаснува дека намалената чувствителност на инсулин може да придонесе за тешкотии во одржувањето на метаболичкото здравје и здравата тежина.

Проблеми со спиењето

Јадењето тешка храна пред спиење може да доведе до варење и непријатност. Зголемената киселост на желудникот од грицките доцна може да го наруши режимот на спиење и да влијае на квалитетот на сонот.

Внес на калории

Колку и да се вкусни и задоволувачки, грицките доцна во ноќта можат да додадат севкупен калориски вишок. Без компензирање во текот на денот, вишокот калории може да придонесе за зголемување на телесната тежина со текот на времето, односно ако храната редовно се консумира по 20 часот.

Помала апсорпција на хранливи материи

Кога храната се конзумира доцна во ноќта, апсорпцијата на хранливите материи може да биде помалку ефикасна во текот на ноќта, истакнува нутриционистот. Сепак, апсорпцијата на супстанции зависи и од поединецот.

„Индивидуалните варијации во деноноќниот ритам и дигестивните процеси го прават ова влијание променливо меѓу луѓето“, објаснува Гојал.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ