ЕУ размислува да испрати помош за вооружените сили на Молдавија

Европската Унија размислува да обезбеди помош за вооружените сили на Молдавија со дополнителни 40 милиони евра за зајакнување на воздушниот надзор, логистиката и кибер одбраната.

Според предлогот на надворешнополитичкото тело на Унијата, кој минатата недела беше испратен до земјите членки и во кој Блумберг имаше увид, средствата би биле повлечени од Европскиот мировен фонд.

Се додава дека помошта на ЕУ би вклучувала несмртоносна опрема и залихи, како што се мобилни радари на земја со долг дострел, пикап камиони, комуникациска опрема и хардвер, како и софтвер за зајакнување на ИТ инфраструктурата.

Блумберг посочува дека Молдавија е под зголемен притисок откако Русија ја нападна Украина, а нејзините лидери ја обвинија Москва дека се обидува да ја собори нејзината проевропска влада. Русија претходно негираше каква било вмешаност во внатрешните работи на Молдавија.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *