Колку често треба да нанесуваме крема за сончање? Од ова зависи на колку време треба да го нанесуваме кремот

Изборот на крема за сончање може да биде тежок кога има толку многу опции на пазарот

Најдобро е да изберете крема за сончање со широк спектар на UV заштита од најмалку SPF 30. Овие препораки важат за луѓе со сите тонови на кожа.

Идеално, треба да нанесете крема за сончање на вашата кожа 30 минути пред да излезете на сонце, што многу луѓе не го прават, туку наместо тоа да го нанесуваат кремот кога се во областа каде што ќе се сончаат.

Колку е важен заштитниот фактор?

SPF значи фактор за заштита од сонце. Во кремот за сончање, SPF помага да се заштити вашата кожа од сончевите зраци. Сонцето испушта два вида на зрачење: УВА и УВБ зраци. УВА зраците придонесуваат за знаци на стареење на кожата, како што се брчки и опуштена кожа, додека УВБ зраците се главно одговорни за изгореници од сонце. SPF делува така што ја зголемува природната одбрана на вашата кожа против сончевите зраци. На пример, SPF од 15 обезбедува околу 15 пати поголема заштита од вашата нормална кожа без крема за сончање. Значи, заштитен фактор од 50 би обезбедил 50 пати поголема заштита на кожата отколку без крема за сончање. Изборот на крема за сончање со широк спектар значи дека тоа е типот на крема за сончање што ќе ги блокира и УВА и УВБ зраците, пишува „Healthline“.

Дали SPF влијае на тоа колку долго кремот за сончање ја штити вашата кожа?

Кремот за сончање трае во просек два часа. Ова значи дека треба да планирате повторно да го нанесувате на секои два часа. Ако многу се потите, забележувате дека кожата ви гори или поминувате време во вода, кремот треба почесто да го нанесувате за време на изложување на сонце.

Ниска заштита: SPF е под 15,

Средна заштита: SPF е 15 до 29,

Висока заштита: SPF е 30 до 49,

Многу висока заштита: SPF е над 50.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ