Османи: Ќе останам чувар на Охридскиот рамковен договор за да ја заштитам консензуалната демократија

Во екот на настаните во рамките на кампањата на кандидатот за европски претседател, Бујар Османи, денес се одржа панел дискусија со универзитетски професори и аналитичари на тема: „Граѓански устав vs. Охридски устав“.

Османи во оваа прилика ја изрази својата загриженост дека идејата за унитарен Устав со кој ќе се избришат етничките заедници иницирана прво од Левица, потоа од ВМРО ДПМНЕ, сега е поддржана од албанските политички опоненти, „Шокантно е што албанските опозициски партии влегоа во оваа игра, поради калкулации за власт“.

„Тезата за граѓански устав, или устав каде основна единица на државата е само индивидуата, а не колективот, како формирачка единица на државата, е најголемата опасност што може да ѝ се случи на државата и најголемото укинување што може да му се случи на Охридскиот рамковен договор… Отстранувањето на сите заедници од Уставот, односно враќање на мнозинската демократија, каде доминантно е надгласувањето и мајоризацијата. Надгласувањето и мајоризацијата доведуваат до асимилација на другите групи од страна на мнозинството што е дефинирачко во оваа земја. Затоа сакав да разговараме на оваа тема денес. Прашањето за балансерот, мислам дека во суштина овој предлог има врска со албанофобијата. н авредлив го сметам аргументот дека балансерот го намалил квалитетот“, рече Османи.

Османи истакна дека Охридскиот рамковен договор ја трансформирал државата, од мнозинска демократија, каде што имаше целосна мајоризација од една заедница кон другите заедници, во консензуална демократија. Во овој контекст, тој се заложи дека ќе остане чувар на Охридскиот рамковен договор, за заштита на консензуалната демократија.

„Овие избори не се избори меѓу многу политички партии и кандидати. Имаме битка меѓу две визии: визијата за интеграција, соживот, економски развој и благосостојба и визијата, односно концептот на изолација, меѓуетнички тензии и заостанатост. Затоа што тоа се понудите. Понудата на национализам и шовинизам за која се потребни 61 пратеник за да се исклучат другите. 61 е парадигмата на исклучување на другите. Ова е идејата – да се исклучат другите во одлучувањето или да се уништи концептот на социјалдемократијата. Понуда која вели дека ќе го уништи Договорот од Преспа, Договорот со Бугарија, што значи целосна изолација на земјата, блокирање на интеграциите и пропаѓање на Охридскиот рамковен договор, враќање на меѓуетничките тензии, меѓуетнички конфликти“, истакна Османи.

„Академици од различна етничка припадност едногласно оценија дека граѓанскиот устав не може да ја одрази мултиетничката реалност на Северна Македонија и дека обидите за бришење на измените на Уставот по Охридскиот рамковен договор се обиди за бришење на самиот Охридски рамковен договор и враќање на земјата во декаденција. Тие посочија дека целите на партиите кои ја промовираат идејата за граѓански устав, а тоа не се граѓански, туку националистички партии, се злонамерни и опасни за државата“, се наведува во соопштението.

Меѓу панелистите што учествуваа на дебатата беа: универзитетските професори Фатмире Лимани, Аслан Билали, Али Муслиу, Ќани Нухиу, аналитичарот Алберт Муслиу, поранешниот претседател на Уставниот суд, Сали Мурати, и адвокатот Срџан Амет.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ