Пукале на авион за евакуација во Судан, има повредени

FILE PHOTO: Smoke rises over the city as army and paramilitaries clash in power struggle, in Khartoum, Sudan, April 15, 2023 in this picture obtained from social media. Instagram @lostshmi/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT/File Photo

Суданските паравоени сили за брза поддршка (РСФ) пукаа врз турски авион за евакуација при слетувањето на аеродром во близина на Картум, при што беше ранет член на екипажот.

Во таа прилика е оштетен и резервоарот за гориво, соопшти суданската армија, наведувајќи дека авионот слетал безбедно и дека леталото се поправа.

Конфликтните страни во Судан се согласија да го продолжат примирјето за уште 72 часа, со посредство на САД и Саудиска Арабија. Новото примирје стапи на сила вечерва на полноќ по локално време.

Вооружената борба за моќ меѓу суданската армија и РСФ избувна на 15 април, а првиот 72-часовен прекин на огнот беше на сила од полноќ од понеделник до вторник.

Суданските вооружени сили (САФ) соопштија дека САД и Саудиска Арабија посредувале за договор за прекин на огнот и дека прекинот на огнот се користи за евакуација на странски државјани од Судан.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ