Радев ќе ги претстави задачите и приоритетите на преодната бугарска влада

Бугарскиот претседател Румен Радев ќе ги претстави задачите и приоритетите на преодната влада, соопшти прес-службата на шефот на државата.

Радев вчера донесе указ за назначување преодна влада од 3 февруари со премиерот Галаб Донев. Единствена промена во составот е министерот за култура – Најден Тодоров ја презема функцијата од професор Велислав Минеков.

Престануваат овластувањата на преодната влада, назначени со декрет од 1 август 2022 година.

Со друг указ Радев го распушти 48-то бугарско Народно собрание. Тој ги закажа парламентарните избори за 2 април 2023 година.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *