Таравари: Ќе ги забраниме коцкањето и брзите кредити, идната Влада ќе ги покрива долговите на граѓаните од брзи кредити

Претседателскиот кандидат Арбен Таравари денеска ја посети Струга, каде разговараше за различни прашања во заедницата, почнувајќи од здравствените работници до граѓаните.

На средбите тој беше соочен со загриженоста на граѓаните за здравјето, а особено за коцкањето и штетните практики на брзите банки. Тој ја изрази својата посветеност да се запрат овие негативни појави и да се изнајдат решенија кои ќе го подобрат животот на граѓаните.

„Денеска имавме посета на градот Струга и населените места во Струга. Средбата ја започнав со моите колеги, лекари од Струга, со кои разговаравме за ВЛЕН програмата за здравство, како тие ги гледаат проблемите, како може да се подобрат и како може да се најдат решенија за здравството во Република Северна Македонија. Потоа продолживме со средби со граѓани, мали и средни бизниси. Бев сведок на големиот број на казина во Струга, како и на банките за брзи кредити, а колку тоа и наштетува на економијата на граѓаните на Струга. Ние како коалиција ВЛЕН во идната влада веднаш ќе преземеме итни мерки за забрана на коцкањето во Северна Македонија како што се случи во Косово, но и за стопирање на работата на брзите банки кои нанесуваат голема штета на буџетот на граѓаните. Сериозно ќе им помогнеме и на граѓаните кои имаат долгови кон овие банки, овие долгови да ги покрие државата или владата“ рече Таравари.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ