Во Авганистан младите мажи по распустот се вратија на универзитетите, но не и девојките

Младите мажи денеска продолжија со предавањата на авганистанските универзитети кои повторно беа отворени по долгиот зимски распуст, за разлика од девојките на кои, на нивно разочарување, талибанскиот режим сè уште не им дозволува да студираат.

Забраната за пристап до универзитет е едно од безбројните ограничувања на правата на жените усвоени од талибанците откако дојдоа на власт во август 2021 година.

Забраната предизвика бран осуди низ целиот свет, вклучително и од муслиманските земји.

– Срцето ми се крши кога гледам како момчињата одат на универзитет додека ние остануваме дома. Тоа е целосна сексуална дискриминација кон девојчињата, бидејќи исламот ни дозволува да се образуваме и да бидеме дел од општеството, изјави 22-годишната Рахела.

Авганистанското Министерство за високо образование кон крајот на декември соопшти дека универзитетите се затворени за жени со образложение дека не го почитуваат важечкиот кодекс на облекување, кој бара од нив целосно да го покријат телото и лицето.

Сепак, универзитетите веќе усвоија нови правила по враќањето на талибанците на власт, особено со намера да ги раздвојат девојчињата и момчињата за време на часовите.

Затоа, на жените им беше дозволено да учат само од наставници од ист пол или постари мажи.

Неколку талибански претставници изјавија дека забраната за студирање на жените е само привремена, но не кажаа кога ќе биде укината. Година и пол и средните училишта се затворени за девојки.

Забраната за студирање беше изненадување за авганистанските жени кои полагаа приемни испити на универзитет помалку од три месеци порано.

И покрај ветувањата дека ќе бидат пофлексибилни, талибанците се вратија на строгото толкување на исламот што го означи нивното прво доаѓање на власт (1996-2001) и ги зголемија мерките против жените.

За неколку месеци жените беа исклучени од многу јавни работни места или им е платено да останат дома. Исто така, им е забрането да патуваат без придружба на машки роднина и мора целосно да бидат покриени кога ги напуштаат своите домови.

Во ноември минатата година, талибанците исто така им забранија влез во паркови, градини, спортски сали и јавни бањи.

ОСТАНАТИ ВЕСТИ

Leave a Reply

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *